Keuzevak Samengestelde Gezinnen voor studenten Pedagogiek
7 februari 2018
van woede naar redelijkheid Corrie Haverkort SWP
Dit is niet eerlijk! – over emoties en dilemma’s in het nieuwe gezin
4 september 2018
Show all

Krachtig ouderschap in de schijnwerpers

door Corrie Haverkort

Op 22 februari 2018 vond het grote SCEM-congres Liever liefde dan de beste buggy plaats in samenwerking met Popelier Opleidingen, naar aanleiding van ons gelijknamige boek.

Het was spannend of het congres zou gaan lopen, of er belangstelling zou zijn voor dit nieuwe en relatief onbekende thema: hoe voorkom je vroege scheidingen bij de komst van een kind? Hoe voorkom je vechtscheidingen als een scheiding niet te vermijden is en tweede scheidingen als er een stiefgezin is gevormd?

Meer dan tweehonderd deelnemers van verschillende CJG-en, GGZ’s, Gemeenten, particuliere organisaties, kraamzorgers, mediators etc. kwamen vol verwachting en met een bijzonder positieve stemming binnen. Allemaal met het boek onder de arm. En bereid om nu werkelijk preventief te werken aan de voorkant in plaats van dweilen met de kraan open aan de achterkant.

Wij, Marlijn en Corrie, openden het congres met een prezi waarin het overzicht van de drie stappen zichtbaar werd. Ook de Ouderschapsbelofte werd toegelicht en welke betekenis deze heeft op alle drie de gebieden. Het publiek was heel erg geïnteresseerd. Vervolgens twee wetenschappelijke lezingen van Carolien Gravesteijn (Hogeschool Leiden) en Esther Kluwer (Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht): over de veranderingen die ouders doormaken wanneer ze samen ouders worden, wat ouderschap inhoudt en hoeveel ballen er in de lucht gehouden moeten worden. En natuurlijk de laatste onderzoeksgegevens op deze gebieden. Daarna twee sprekers uit de praktijk: Maarten van der Linde (psycholoog) en Aleide Hendrikse Voogt (advocaat-mediator en hoofddocent). Maarten gaf als systeemtherapeut een boeiend inzicht in de dynamiek tussen partners die samen ouders zijn geworden. Elkaar kennen als partners blijkt heel wat anders te zijn dan elkaar leren kennen als ouders. Aleide gaf inzicht in een veranderend rechtstelsel met als mooie quote: weg van het toernooimodel. In de middag stelde Marlijn een samengesteld gezin op en bespraken we de kenmerken en valkuilen. Ook hier werd weer zichtbaar hoe de Ouderschapsbelofte doorwerkt bij de vorming van een samengesteld gezin.

De dag eindigde met vijf pitchers die een bijzonder programma aanboden: Schipmethode, NTO, Scheidingsatlas, Kindbehartiger én als klap op de vuurpijl: de eerste gemeente in Nederland,  het buurtteam van De Meern, die de ouderschapsbelofte uitreikt bij het inschrijven van een baby in de gemeente. Ze werden met applaus ontvangen.

De dag eindigde met een lezing van Steven Pont, over de indrukken die een kind op heel jonge leeftijd al meemaakt. Steven legde mooi uit hoe groot het belang is van hechting op jonge leeftijd voor de opbouw van het zelfbeeld, en welke invloed ouders en professionals hier op hebben.

Tot slot toonden we een digitale flyer als inspiratie voor de gemeenten op welke wijze ze de drie stappen van preventie kunnen aanbieden. Waarbij de professionaliteit binnen de gemeente benut kan worden, onder andere van gecertificeerde Stiefplan-Coaches om samengestelde gezinnen bij te staan.

Op donderdag 31 mei 2018 organiseert Popelier Opleiding en Begeleiding een eendaagse training over Partnerschap bij de komst van een kind. In deze training informeren we u over de laatste stand van zaken en geven u talloze tips over hoe u in uw organisatie of dagelijkse praktijk aanstaande ouders daadwerkelijk kunt helpen met de voorbereiding op krachtig ouderschap. Meer informatie vindt u via deze link. De kosten voor deze dag, die plaatsvindt in Almere, zijn € 195 (ex. btw, incl. lunch). U kunt zich direct inschrijven.

Wilt u meer weten over de Drie Stappen van Preventie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *