Die andere vrouw…pffff, ik wou dat ze niet bestond!
13 juni 2016
Krachtig ouderschap in de schijnwerpers
1 maart 2018
Show all

Keuzevak Samengestelde Gezinnen voor studenten Pedagogiek

Sinds het academisch jaar 2016-2017 hebben studenten van de opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool InHolland de mogelijkheid om een bijzonder keuzevak te volgen: Nieuw Samengestelde Gezinnen. Hennita Kes, betrokken bij de ontwikkeling, en twee studenten vertellen over dit vak.

Het idee om een keuzevak aan te bieden over samengestelde gezinnen, kwam van HBO-docenten Mieke van Heerebeek en Hennita Kes. Zij werken beiden bij de Hogeschool InHolland. Hennita en Mieke hadden in 2013 de lancering van het boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin bijgewoond. Hennita Kes vertelt:
‘Mieke en ik waren enthousiast (zeker omdat Marlijn een oud-student van onze opleiding is) en we hebben toen het totale programma over het Stiefouderschapsplan gevolgd. Wij hoopten dat er in de toekomst ruimte zou komen om de complexiteit rond nieuw samengestelde gezinnen een plek te geven in ons onderwijs.
In 2016 was het zover omdat er ruimte ontstond voor keuzeonderwijs: studenten konden drie 5-puntsvakken naar keuze gaan volgen. Nieuw Samengestelde Gezinnen (NSG) werd daar één van! Bij de voorbereiding hebben we het programma (gebaseerd op het Stiefplan) voorgelegd aan Marlijn, die ons van nuttige feedback voorzag. Ook was zij bij de eerste les uitgenodigd als gastdocent.
Inmiddels gaat de 6e groep studenten starten met dit onderwijs. Studenten vinden het een nuttig thema, vaak vanuit eigen ervaringen maar zeker ook omdat we kinderen uit een NSG overal in het pedagogisch werkveld tegenkomen.’

Wij vroegen twee studenten van Hogeschool InHolland, Kevin Marcus en Roxy Linschoten (beide derdejaars Pedagogiek) naar hun ervaringen.
Roxy Linschoten:
‘Ik koos voor de minor NSG, omdat ik zelf een dochter ben van gescheiden ouders. Daarnaast zie en hoor ik dat veel mensen scheiden. Ook weet ik dat het best lastig kan zijn om als kind tussen je ouders in te staan vanwege loyaliteit.
De minor NSG heeft mij laten inzien dat ouders het beste voor hun kind willen, maar dat de eigen gevoelens van ouders in de weg kunnen staan. De ene ouder is al verder in het proces van verwerking en het zorgvuldig communiceren dan de andere ouder.
Door gebruik te maken van de kenmerkkaarten en het Stiefplan werd het gezin er van bewust waar hun kracht lag. Het vanzelfsprekende kwam onder de aandacht, wat een trots gevoel bij het gezin opleverde. De thema’s van de kaarten waren een goede aansluiting op het gezin, omdat de thema’s gerelateerd zijn aan de opvoeding en hoe ermee wordt omgegaan.
Het boek van ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ vond ik enorm waardevol. Het is een praktisch boek, zowel voor professionals als voor ouders. Het boek vormde de leidraad voor mijn gesprekken met het gezin en is goed te volgen. Ook staan er handige en praktische tips in voor ouders, waardoor je ouders wederom met elkaar kan verbinden. En dat zal als ouder waarschijnlijk een prettig gevoel opleveren!’

Kevin Marcus: ‘Ik heb voor de minor nieuw samengestelde gezinnen gekozen, omdat ik zelf gescheiden ouders heb. In deze minor wilde ik leren hoe ik met mijn ervaringen andere mensen zou kunnen helpen, zodat gescheiden ouders samen ouder blijven. Ik heb hier geleerd om met kenmerkkaarten een gesprek aan te gaan met de ouders en het kind van een nieuw samengesteld gezin. Het gezin reageerde hier goed op, maar vond de vragen soms wat lastig. Dit kwam doordat de bonusmoeder bij het gezin kwam toen de kinderen al pubers waren. Wel gaven zij aan dat het prettig was om met deze kaarten te werken, omdat het situaties naar boven laat komen waar zij zelf niet over hadden nagedacht. Hierdoor kwamen zij in gesprek en hoorden zij dingen van elkaar voor de eerste keer. Dit gaf een mooie uitkomst, omdat zij hierdoor konden gaan praten.
Zelf heb ik het boek gelezen en vond het echt een heel goed boek. Ik zou iedereen aanraden die in een scheiding zit dit boek te lezen, want er staan heel veel tips in. Ieder gezin moet het doen zoals zij denken dat goed is, als de gezichten van ouders maar dezelfde kant op blijven staan. Ik als kind heb meegemaakt dat mijn ouders niet altijd hetzelfde dachten en dat bracht vaak loyaliteitsconflicten.’

 

Met dank aan Hennita Kes, Kevin Marcus en Roxy Linschoten voor hun bijdragen aan dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *