lijn

Opleiding Stiefplan-Coach

 

Voor wie is de Opleiding Stiefplan-Coach bedoeld?
De Opleiding Stiefplan-Coach is bedoeld voor (jeugd)professionals als psychologen, pedagogen, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, schoolmaatschappelijk werkers, gezinsbegeleiders, mediators, advocaat-mediators, interne begeleiders, etc. die werken met ouders en kinderen uit samengestelde gezinnen.

Wat is het Stiefplan?
Het Stiefplan is een ouderschapsplan voor ouders en stiefouders. In het Stiefplan worden de kenmerken van het samengestelde gezin benoemd en besproken en wordt achtergrond informatie gegeven. Er worden handvatten geboden om met lastige situaties om te gaan. Daarnaast worden rond vraagstukken uit de praktijk van het nieuwe  gezin per onderwerp vragen gesteld waarop de ouders een antwoord formuleren en afspraken kunnen maken.

De spanning in samengestelde gezinnen vermindert wanneer ouders op de hoogte zijn van de specifieke kenmerken die bij ‘nieuwe gezinnen’ horen. Het is een geruststelling te ervaren dat de problematiek van hun nieuwe gezin niet per se gebonden is aan hun persoonlijk functioneren maar inherent is aan het complexe gegeven ‘stiefgezin’. Het Stiefplan helpt  om hen te begeleiden in het vinden van concrete oplossingen. Sommige ouders zijn goed in staat om zelf het Stiefplan op te stellen, maar voor de meeste ouders is begeleiding van een Stiefplan-Coach heel waardevol. De Stiefplan-Coach kan als buitenstaander de juiste vragen stellen, doorvragen op bepaalde onderwerpen en relevante kennis en informatie geven. Bovendien heeft de Stiefplan-Coach een signalerende functie en kan ouders en/of kind extra begeleiding aanbieden of hen doorverwijzen.

Praktische informatie over de opleiding

De opleiding bestaat uit drie dagen :

  • Masterclass
  • Verdiepingsdag
  • Praktijkdag

Wil je gecertificeerd Stiefplan-Coach worden dan kun je de Verdiepingsdag en de Praktijkdag aansluitend volgen op de masterclass.
Alle drie de dagen samen vormen de Opleiding tot Stiefplan-Coach.
Het is ook mogelijk om alleen de Masterclass te volgen.

Welke toelatingseisen gelden voor de Opleiding Stiefplan-Coach?

De Masterclass (deel 1/3) is vrij toegankelijk. Aan deze dag zijn geen voorwaarden verbonden. Na het volgen van de Masterclass kan de Verdiepingsdag en Praktijkdag gevolgd worden. De 3 dagen samen vormen de OSC. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Minimaal afgeronde hbo-opleiding gericht op hulpverlening als: pedagogiek, SPH, maatschappelijk werk, mediation opleiding etc.
  • Minimaal twee jaar ervaring in het begeleiden van ouders, kinderen en/of gezinnen.
  • Voor deelname aan de gehele Opleiding Stiefplan-Coach dient men na aanmelding een cv en een motivatie te sturen naar info@stiefplan.nl.

Bent u MfN-registermediator, dan ontvangt u 18 PE-punten voor het volgen van de driedaagse opleiding. Als SKJ-geregistreerd jeugdprofessional ontvangt u 30 PE-punten voor het volgen van de driedaagse opleiding.

Praktijkopdracht:
De opleiding wordt gestuurd vanuit praktische en relevante vragen:
Colleges en oefensituaties komen uit de praktijk van het samengestelde gezin en worden direct gerelateerd aan het werk als Stiefplan-Coach.

Tussen de Verdiepingsdag en de Praktijkdag wordt een opdracht geformuleerd. De deelnemer aan de Opleiding Stiefplan-Coach dient zelf op zoek te gaan naar een samengesteld gezin om deze opdracht te kunnen uitvoeren. Tijdens de Praktijkdag worden deze opdrachten doorgenomen.

Tarief

Masterclass:                                            € 195,00 (u betaalt geen btw) – direct inschrijven

De gehele opleiding
3 dagen inclusief de Masterclass:       € 995,00 (u betaalt geen btw) – direct inschrijven

De prijs is inclusief:
Boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? t.w.v. € 24,95*
Boek Van woede naar redelijkheid – Emoties, dilemma’s en erkenning bij scheiden, nieuwe partner en samengesteld gezin t.w.v. € 34,00*
Uitgebreide werkmap met handleiding en 5-stappenplan voor de Stiefplan-Coach
Handouts en recente onderzoekgegevens
1 set Kenmerkkaarten t.w.v. € 10
Uitgebreide lunches, koffie en thee worden door ons verzorgd.

Helaas is het niet mogelijk om korting te ontvangen indien u één of beide boeken al heeft. Indien u besluit om na de Masterclass de twee vervolgdagen te volgen, dan betaalt u voor de vervolgdagen € 800 (direct inschrijven).

Data Masterclass en Opleiding Stiefplan-Coach

Kijk voor de komende data en locaties van de opleiding in de agenda.

Accreditaties

De Opleiding tot Stiefplan-Coach is door de Mediatorfederatie Nederland (MfN) geaccrediteerd voor 18 PE-punten aan mediators van het MfN-kwaliteitsregister. De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) heeft de Opleiding tot Stiefplan-Coach geaccrediteerd voor 30 PE-punten voor SKJ-geregistreerde jeugd- en gezinsprofessionals.

Aanmelding

Aanmelding kan via het inschrijfformulier op de website www.stiefplan.nl  of stuur een e-mail naar administratie@stiefplan.nl. Vermeld duidelijk of je je aanmeldt voor de gehele opleiding of alleen voor de masterclass. Let op: op onze cursussen zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Popelier Opleiding CRKBO geregistreerd

 

Popelier Opleiding en Begeleiding is een CRKBO-geregistreerde instelling. U betaalt daarom geen btw.