Vierdaagse Opleiding Stiefplan-Coach
Werk jij met kinderen of met gezinnen en herken jij dit:
– heb je te maken met mensen in een (complexe) scheiding waarbij er al een nieuwe partner is, maar mis je handvatten om hier op een positieve manier mee om te gaan, zonder dat het verder escaleert?
– kom je in je werk in aanraking met ouders, stiefouders en kinderen en vind je het lastig onderscheid te maken welke uitdagingen specifiek horen bij het hebben van een samengesteld gezin?
– merk je dat je kennis mist over de dynamiek in samengestelde gezinnen en wil je praktische vaardigheden opdoen?
– Heb je het idee tools tekort te kort te komen om samengestelde gezinnen te begeleiden?
– heb je zelf ervaring in een stiefgezin als ouder of als kind, en word je als hulpverlening afgeleid door je eigen ervaringen?
– wil jij kinderen en gezinnen in complexe situaties met meer zelfvertrouwen kunnen ondersteunen?
– wil je een bijdrage leveren aan het voorkómen van nieuwe scheidingen, maar weet je niet hoe?
Wil jij méér kunnen betekenen voor kinderen en ouders in samengestelde gezinnen? Volg dan de Opleiding tot Stiefplan-Coach!
Onze missie
Wij weten wat er speelt in samengestelde gezinnen, door onze jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen.
Onze missie is om ouders en stiefouders te helpen een succes te maken van hun samengestelde gezin. Daarom doen wij al jarenlang onderzoek naar samengestelde gezinnen, schreven wij diverse boeken en ontwikkelden wij het Stiefouderschapsplan: hét ouderschapsplan voor het samengestelde gezin. Wij hebben al honderden zorgprofessionals, mediators, coaches en therapeuten uit Nederland en België opgeleid in het werken met samengestelde gezinnen.
De Opleiding tot Stiefplan-Coach is opgebouwd vanuit onze expertise als pedagoog, filosoof/ethicus en advocaat/mediator. Onze opleiding is erkend door Mediatorfederatie Nederland (MfN), Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het CRKBO (accreditatie voor de vernieuwde opleiding in aanvraag).
Wat wil jij bereiken?
Werk je momenteel met kinderen uit samengestelde gezinnen of met stiefouders, maar mis je de juiste tools om deze gezinnen verder te helpen?
Wil jij samengestelde gezinnen écht verder helpen om er samen een succes van te maken?
Of zoek je naar mogelijkheden om jouw gezinsbegeleiding, echtscheidingspraktijk of mediationwerk uit te breiden met effectieve hulp aan samengestelde gezinnen?
Volg dan de opleiding tot Stiefplan-Coach.
Wat ga je leren?
Na de vierdaagse opleiding ben je in staat om gezinnen preventief te ondersteunen bij de vorming van een samengesteld gezin. Je kunt gezinnen met een nieuwe partner, na een scheiding of overlijden beter op weg helpen om van hun nieuwe gezin een succes te maken! Tijdens de opleiding begeleid je een samengesteld gezin met behulp van het Stiefplan. Je zoekt hiervoor zelf contact met een gezin of ouder van een samengesteld gezin.
Je krijgt werkzame tools aangereikt om de ingewikkelde dynamiek zichtbaar en bespreekbaar te maken. Je leert werken met onze methode die je helpt om de gevolgen van conflicten en ruzies in samengestelde gezinnen te beperken en waar nodig te voorkomen.
Na de opleiding is je rugzak gevuld met praktische, juridische en ethische kennis en heb je een aantal noodzakelijke vaardigheden geleerd om samengestelde gezinnen beter te begeleiden. En heb je al een begeleidingstraject voltooid.
Dit zijn wij
Wij zijn de grondleggers van het Stiefouderschapsplan, hét ouderschapsplan voor het samengestelde gezin. Onze methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld vanuit jarenlange praktijkervaring als coach, mediator en advocaat en met kennis uit de pedagogiek, ethiek en advocatuur. Daarnaast weten wij waarover wij het hebben omdat we zelf ook een samengesteld gezin hebben. Onze vierdaagse opleiding leert jou om ook te gaan werken met het Stiefouderschapsplan.
Dit is de opleiding
Tijdens de vierdaagse opleiding leer je alles over de kenmerken van een samengesteld gezin, de valkuilen en de dilemma’s. Daarnaast krijg je inzicht in de dynamiek van samengestelde gezinnen, de familiebanden en stiefrelaties. Je ontwikkelt tools om samengestelde gezinnen te ondersteunen, voor te lichten en waar nodig te verwijzen. Je leert wat jouw eigen rol is als hulpverlener.
De Opleiding tot Stiefplan-Coach is een praktische methode om als professional samen met kinderen of ouders uit samengestelde gezinnen te werken aan concrete doelen. Onderdeel van de opleiding is het oefenen van vaardigheden, binnen een veilige omgeving.
Na de opleiding heb je al een samengesteld gezin begeleid aan de hand van de methode van het Stiefouderschapsplan. Je weet dus direct hoe je ermee aan de slag kunt gaan! Ben je geregistreerd als SKJ jeugd- en gezinsprofessional of als MfN-mediator, dan ontvang je PE-punten voor de opleiding (onder voorbehoud van goedkeuring van de aanvraag).
Onze cursisten waarderen de kwaliteit van onze opleiding met gemiddeld een 8,8. Lees hier meer reviews van cursisten.
Deze opleiding is echt een aanvulling op het werken met kinderen in echtscheidingssituaties. De ouders kan ik nu beter begeleiden volgens een praktijkgericht plan – zeer prettig en goed toe te passen tijdens de individuele gesprekken met ouders en stiefouders. Cindy Kerklingh
In drie dagen zoveel bruikbare info die direct ingezet kan worden! Deelnemer 2019
Compacte en complete opleiding waarin de breedte van de casuïstiek van samengestelde gezinnen aan bod komt. Waardevol in alle opzichten! Irene Snackers
Kosten
De kosten voor de vierdaagse Opleiding tot Stiefplan-Coach zijn € 995. Hiervoor ontvang je:
– vier dagen intensief onderwijs door topdocenten;
– twee boeken;
– lesmateriaal met recente onderzoeksgegevens;
– het handboek voor de Stiefplan-Coach;
– koffie/thee en vier goed verzorgde lunches.
Daarnaast ben je gedurende een jaar gecertificeerd Stiefplan-Coach.
Veelgestelde vragen
Wat is het niveau van de opleiding?
Wij vragen van onze cursisten een achtergrond op hbo-niveau bijvoorbeeld in het sociaal-maatschappelijke, pedagogische, psychologische of juridische domein. Je zult literatuur doornemen en opdrachten doen op dit niveau. In het werken met samengestelde gezinnen krijg je te maken met ouders van diverse opleidingsniveaus, en ook daarom is het belangrijk om op dit niveau te kunnen functioneren. De vierdaagse opleiding is door het CRKBO geaccrediteerd als opleiding op hbo-niveau.
Is dat niet veel geld voor een opleiding?
Wij bieden vier dagen geaccrediteerd onderwijs door drie topdocenten, gespecialiseerd in de pedagogische, juridische en ethische aspecten van samengestelde gezinnen. De opleidingsdagen zijn goed verzorgd, met uitgebreid lesmateriaal, twee boeken en recente onderzoekscijfers. Na de opleiding ben je een jaar lang gecertificeerd Stiefplan-Coach. Wil jij kinderen en ouders uit samengestelde gezinnen beter begeleiden, dan is dit een waardevolle investering.
Waar wordt de opleiding gegeven?
De locatie voor de opleidingsdagen zijn goed bereikbaar en liggen in Almere en Eefde (nabij Zutphen), uitstekend te bereiken met de auto en ook met het openbaar vervoer.
Wat wordt er van mij verwacht?
Volledige inzet gedurende vier intensieve cursusdagen. Als voorbereiding vragen we je om lesmateriaal te lezen, daarnaast krijg je thuiswerkopdrachten. Eén van de opdrachten omvat een kort begeleidingstraject met een samengesteld gezin. We vragen je om zelf op zoek te gaan naar een stiefouder(paar) om een of meer gesprekken mee te voeren. De totale belasting van de thuisopdrachten en literatuur is rond de 10 uur, naast vier intensieve dagen van 10:00 tot 17:00 uur.
Kan ik een eigen praktijk beginnen na de Opleiding?
Ben jij al werkzaam in de zorg, bijvoorbeeld als gezinsbegeleider? Of werk je als mediator, advocaat, juridisch echtscheidingsspecialist, relatietherapeut of kindercoach? Heb je kortom een gedegen achtergrond en ervaring als coach of in een eigen juridische of therapeutische praktijk? Dan kun je direct aan de slag als Stiefplan-Coach in een eigen praktijk. Onze driedaagse opleiding kun je beschouwen als een aanvulling op je beroepscompetenties.
Welke PE-punten levert deze opleiding?
Sta je ingeschreven als MfN-mediator, dan ontvang je PE-punten voor het register na afronding van je deelname. Ben je geregistreerd SKJ jeugd- of gezinsprofessional, dan ontvang je PE-punten na afronding van je deelname. Let op: Accreditatiepunten onder voorbehoud van goedkeuring accreditatieaanvraag. Voor meer informatie neem contact met ons op.
Werken jullie met annuleringsvoorwaarden?
Ja, onze annuleringsvoorwaarden sluiten aan bij de regels die door MfN worden gehanteerd. Wanneer je kort voor de cursusdagen afzegt, krijg je slechts tot een deel van de kosten gerestitueerd. Het is echter ook mogelijk om, indien je verhinderd bent, deel te nemen aan de eerstvolgende keer dat de cursusdagen worden gegeven, zonder extra kosten. Je vindt de annuleringsvoorwaarden hier.
Krijg ik extra cliënten door deze opleiding?
Als gecertificeerd Stiefplan-Coach maak je deel uit van een netwerk van Stiefplan-Coaches. Je wordt vermeld op de website www.stiefplan.nl en wij verwijzen mensen met een hulpvraag door. Daarnaast geven wij tips over het vinden van cliënten en jezelf presenteren als Stiefplan-Coach.
Ik heb het boek/de boeken al. Krijg ik korting?
Helaas kunnen wij geen korting bieden op de cursusprijs wanneer u (een deel van) de te lezen boeken al in bezit heeft. Wel zijn onze boeken zeer geschikt om bijvoorbeeld uit te lenen aan een cliënt, of deze er inzage te leggen in de wachtruimte.